רכיבה טיפולית
רכיבה טיפולית – רקע כללי
הרכיבה הטיפולית הינה בעצם טיפול בו נעשה שימוש בסוס וביתרונותיו ככלי טיפולי. דרך העבודה, המגע והקשר עם הסוס ניתן לעבוד ולשפר מגוון רחב מאוד של נושאים כגון:
- בטחון עצמי
- ריכוז
- מוטוריקה עדינה/גסה
- יכולת התמודדות
- שיפור יכולת וכושר גופני
- התמצאות במרחב
- בעיות רגשיות ועוד ועוד.
התהליך המתרחש במסגרת רכיבה טיפולית כולל את המטופל עצמו, את המדריך וכמובן את הסוס, כאשר שני האחרונים משרתים את צרכיו של המטופל ותפקידם בתהליך הוא לעזור לו ולשקף את ההתמודדויות, הקשיים וכמובן גם ההצלחות וההישגים. הטיפול מתרחש באווירה פתוחה, בטבע ובסביבה המאפשרת לחוש את המרחבים והחופש, הדרושים להצלחת הטיפול ומעניקים הזדמנות ייחודית "לקחת הפסקה" מהרגלי החיים בעידן המודרני.
אנו עובדים בשיתוף פעולה עם כל קופות החולים וכמו-כן עם כל מי שרוצה להגיע בצורה פרטית.
מהי רכיבה טיפולית?
טיפול בעזרת בעלי חיים הפך והופך ליותר ויותר נפוץ בשנים האחרונות. נראה כי בני האדם במהלך חייהם מושפעים לטובה מקשר קרוב עם בעל חיים. שיטת טיפול זו משפרת את המצב הרגשי, הקוגניטיבי, המוטורי והחברתי אצל המטופלים. רכיבה טיפולית היא חלק מתופעה כוללת של הסתייעות בבעלי חיים לטיפול רגשי בבני אדם. התיעודים הראשונים לשימוש בבעלי חיים בתהליכים טיפוליים הוא מבית-החולים “סנט אליזבט” בוושינגטון משנת 1919, שם נעזרו בכלבים במחלקה הפסיכיאטרית. בשנת 1944 פרסם ד”ר ג’יימס בוסרד מאמר אשר דן בערך הטיפולי של גידול בעלי חיים, בעיקר כחיית מחמד. המאמר זכה לפופולריות רבה. מתחילת 1960 חלה עלייה משמעותית במספר המטפלים המקצועיים שמכירים בערכם של בעלי החיים ככלי טיפולי.
ההתמודדות עם עיכוב התפתחותי ובעיות תקשורת, היא חלק בלתי נפרד מחייהם של ילדים רבים עם צרכים מיוחדים וילדים שחווים קשיים מסוגים שונים, בין אם בהיבט האישי, החברתי או שניהם גם יחד. בעבר הלא רחוק, הפתרונות הגיעו אך ורק מהרפואה הקונבנציואלית, אשר נתנה מענה מסוים ועם זאת לא הצליחה לכסות את מגוון הבעיות ולכן נחשבת ליעילה באופן חלקי. בימינו קיימות שיטות מגוונות לטיפול בבעיות וקשיים כאלה, כשהמטרה המשותפת לכולן היא לפרוץ את הדרך עבור כל ילד באופן אישי ולמצוא בשבילו את החוזקות החבויות בתוכו, שישמשו אותו הן בילדותו ובעיקר בבגרותו – ויעזרו לו לצמוח ולהיות אדם עצמאי.
רכיבה טיפולית ידועה כיעילה מאוד עבור ילדים עם מוגבלויות והיא נחשבת כיום לטיפול מבוקש במיוחד, המאפשר לכל ילד להתחזק מבחינה רגשית ופיזית. השיטה מתבססת על יצירת קשר בין האדם לסוס, כמו גם על הרכיבה עצמה, שמהווה מאמץ גופני המצריך יכולות מוטוריות והתמצאות במרחב.
במהותה, הרכיבה על סוסים היא טיפולית וזאת כיוון שהיא משלבת כמה אספקטים בו זמנית והיא מתרחשת כולה בסביבה שאיננה מאיימת, אלא מהווה קרקע בטוחה עבור הילד – המעודדת אותו להתפתחות חברתית ואישית. תחת ההגדרה "רכיבה טיפולית" קיימות מגוון רחב של שיטות, הנוצרות בהתאמה מדויקת עבור כל ילד וכוללות בתוכן שפע של טכניקות וגישות. הרעיון הוא לתת למטופל לבחור את הדרך הנכונה לו, זו שתקדם אותו בצורה המיטבית אל עבר המטרות שהציב לעצמו. ההנאה מהרכיבה עצמה היא חלק בלתי נפרד מן הטיפול וההיקשרות הטבעית אל הסוס כבעל חיים – מסייעת לחיזוק רגשי ולהעצמה של כל מטופל.
למי זה מתאים?
רכיבה על סוסים לילדים וגם למבוגרים משמשת כטיפול רגשי משמעותי, כאשר כל מטופל מקבל את התכנית המותאמת בדיוק לגילו, לצרכיו, להתמודדויות האישיות שלו ולמטרות שהוא מבקש להשיג. התוצאות של הטיפול והשינוי המיוחל, מגיעים לאחר תהליך שבו המטופל לומד להכיר את עצמו יותר טוב ולומד, שלב אחר שלב, כיצד להצליח בתחומים השונים שבהם הוא חש קושי.
למה זה טוב?
במחקרים שונים שנערכו בשנים האחרונות, נמצא כי רכיבה טיפולית בקרב ילדים ובני נוער מעלה את תחושת האמון, הביטחון, הקבלה בסביבתם הקרובה. כמו כן, נראה שיפור ברמות השליטה העצמית של בני הנוער בדימויים העצמי ואף נמצא שיפור גבוה בשביעות רצונם מעצמם ומחייהם. נראה כי רכיבה טיפולית מסיעת גם בשיפור הערכה עצמית, וויסות רגשי, הארכת ושיפור יכולות טווח הקשב והן פיתוח יכולות אמפתיות והתחשבות חברתית.
פעמים רבות ילדים ובני נוער מראים התנגדות לשיתוף פעולה בטיפול קונבנציונאלי, כמו כן סובלים רבות מבעיות רגשיות. טיפול ברכיבה על סוסים מאפשרת לפתח קשר טיפולי טוב בין המטפל והנער בעזרת תיווכו של הסוס. כמו כן, בחווה ובסביבתם של הסוסים, הנוער חווה העצמה של תחושת מטפל ולא מטופל ולפיכך מטרות רבות ניתנות להשגה דרך שיתוף פעולה זה בין הנער והסוס, ומביאות להעצמה אישית ושיפור הדימוי העצמי דרך חוויה חיובית של שליטה והצלחה. בתהליך זה ניתנים כלים ובסיס להתמודדות במצבי לחץ ותסכול, פיתוח מסוגלות לעמידה בגבולות ביצירת משמעת עצמית, לימוד מיומנויות סדר וארגון, בניית יסודות לתקשורת מילולית ולשפת גוף נכונה, התבוננות עצמית ומודעות עצמית. התמדה ונוכחות פעילה בכל המפגשים של הרכיבה ושל הלימוד הפרונטלי, תוך הגברת המוטיבציה ללימודים דרך חווית ההצלחה ברכיבה מעניקות לנוער חוויות הצלחה ואמונה כי הם יכולים.
למה איתנו?
בחוות LD-TRAINING שלנו מעניקים למטופלים רכיבה טיפולית בשרון האיזור מאוד יפה עם טבע עשיר והדבר תורם לטיפול אפקטיבי במיוחד. למטופלים שלנו יש את האפשרות ליהנות מתהליך אפקטיבי ומליווי צמוד על ידי מדריכים מנוסים, שעוברים הכשרות מתאימות והם בעלי ניסיון רב שנים בתחום הרכיבה הטיפולית. עבור המטופלים – הרכיבה היא זמן איכות שמוקדש אך ורק להם, שבמהלכו הם מצליחים להתקדם ולקבל כלים חשובים לחיים.